1η ημέρα: Σάββατο 15/06/19 Πτολεμαΐδα - Κοζάνη  – Μπούτβα -Τιβατ 

 

          Αναχώρηση 00.01 (Παρασκευή βράδυ ξημερώματα Σαββάτου) από το δημαρχείο Πτολεμαΐδας  και 00.30' από το δημαρχείο  Κοζάνης. Περνώντας από τα σύνορα Κρυσταλλοπηγής για τελωνειακό έλεγχο συνεχίζουμε μέσω Κορυτσάς για Ελμπασάν, περνώντας έξω από την πόλη Σκόδρα & αφού διασχίσουμε την βόρειο Αλβανία, θα διέλθουμε από τα σύνορα Muriqan στο Μαυροβούνιο (Montenegro), μέσω της πόλης Μπάρ, στάση για φωτογραφίες στο φημισμένο νησάκι του Αγίου Στεφάνου (Sveti Stefan) σύμβολο του Μαυροβουνίου και συνεχίζουμε για την Μπουτβα. Άφιξη. Ελεύθερος χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με την πόλη της Μπούτβα. Γεύμα εξ΄ιδίων, και αμέσως μετά μετάβαση στο Τίβατ όπου και θα διαν/σουμε. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

2η ημέρα: Κυριακή 16/06/19 Τίβατ – Μπούτβα – Κότορ - Τίβατ    

 

          Πρόγευμα και ξεκινάμε την περιήγηση μας με πρώτο μας σταθμός την Μπούτβα την μητρόπολη του Μοντενέγρικου τουρισμού όπου κάνοντας περίπατο μέσα στην παλιά πόλη με την μοναδική αρχιτεκτονική θα περπατήσουμε τα δύο χιλιάδες χρονών στενά δρομάκια της με τα πολλά μικρά καταστήματα και τις μικρές εκκλησιές οι οποίες εξακολουθούν να είναι αναλλοίωτες δια μέσου της ιστορίας η Μπούτβα άλλωστε είναι η παλαιότερη πόλη των ακτών του Μαυροβουνίου που αναφέρεται και στις τρεις τραγωδίες του μεγάλου Έλληνα λυρικού Σοφοκλή. Επιβίβαση στο πούλμαν και συνεχίζουμε για την παλιά πόλη του Κότορ. Χρόνος για φαγητό εξ΄ιδίων και συνάντηση για να ξεναγηθούμε στην πόλη που είναι πράγματι ένα μνημείο φυσικής ομορφιάς και πολιτισμού, είναι μια πολύ παλαιά πόλη, αλλά πολύ καλά διατηρημένη αν και κτίστηκε μεταξύ του 12ου και του 14ου αιώνα. Βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο, από τους πιο όμορφους κόλπους των ακτών του Μαυροβουνίου, που ορισμένοι του αποδίδουν την έννοια του μεγαλύτερου, νοτιότερου και ομορφότερου φιόρδ της Αδριατικής αλλά και της νότιας Ευρώπης. Η πόλη περιβάλλεται από μεσαιωνικό τείχος μήκους 4,5 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τη θάλασσα και φθάνει ως την βραχώδη κορυφή του. Θα δούμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τρύφωνα και ακριβώς απέναντι σ’ αυτόν βρίσκεται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Λουκά. Λίγο πιο κάτω είναι το επιβλητικό παλάτι του πρίγκιπα Πέτροβιτς, το οποίο χρησιμοποιούσε και ο Ναπολέων Βοναπάρτης σαν θερινή κατοικία του. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Τίβατ.   Δείπνο.  Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Δευτέρα (Αγίου Πνεύματος) 17/06/19 Τίβατ-Ντουμπρόβνικ-Τίβατ 

 

          Πρόγευμα  και αναχώρηση για την ημερήσια μας εκδρομή κατά μήκος των Δαλματικών ακτών. Άφιξη στο  μαγευτικό Ντουμπρόβνικ. Η πόλη αυτή αποτελεί «το κόσμημα της Αδριατικής» και φυλάσσεται για περισσότερα από 1300 χρόνια, περιτριγυρισμένο από τα στιβαρά και καλοδιατηρημένα τείχη του. Βρίσκεται υπό την προστασία της Ουνέσκο και χαρακτηρίζεται ως μνημείο φυσικής ομορφιάς και κληρονομιάς. Αρχίζουμε την πανοραμική ξενάγηση με το λεωφορείο σε ένα σημείο πάνω από την πόλη όπου προσφέρει εξαίρετη θέα της παλιάς πόλης του Ντουμπρόβνικ και μια φωτογραφική εικόνα των νησιών πέρα από τις ακτές του. Το Ντουμπρόβνικ αποτελεί μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου, γνωστή για τα πολύ όμορφα μνημεία και τα υπέροχα τείχη. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς της Μεσογείου. Η παλιά πόλη είναι περιτριγυρισμένη από τα φημισμένα τείχη του 10ου αιώνα, που θεωρούνται τα μεγαλύτερα και ομορφότερα στην Ευρώπη. Θα περπατήσουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης και θα επισκεφθούμε το φράγκικο μοναστήρι καθώς επίσης το παλάτι και τον καθεδρικό ναό των Ρέκτρος. Ελεύθερος χρόνος. Γεύμα εξ΄ιδίων. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο.  Δείπνο.  Διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: Τρίτη 18/06/19 Τίβατ - Τίρανα – Κοζάνη-Πτολεμαΐδα 

 

 

          Πρόγευμα και νωρίς το πρωί αναχωρούμε για Ελλάδα. Αφού περάσουμε τα σύνορα Μαυροβουνίου - Αλβανίας και διασχίσουμε την βόρειο Αλβανία, άφιξη στα Τίρανα. Σύντομη περιήγηση της Αλβανικής πρωτεύουσας όπου και θα έχουμε χρόνο για να γευματίσουμε εξ΄ιδίων. Κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις στην διαδρομή φτάνουμε αργά το βράδυ στην πόλη μας.