ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ:   18/10 – 24/10/2019

 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (1) – ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΖΑΚΟΠΑΝΕ (1) – ΚΡΑΚΟΒΙΑ(2)– ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΑ – ΑΟΥΣΒΙΤΣ– ΒΑΡΣΟΒΙΑ(2)

 

1η ημέρα: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/10/19         ΚΟΖΑΝΗ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ (720 km)

Συγκέντρωση εκδρομέων ώρα 00:01 στο δημαρχείο Κοζάνης τακτοποίηση των αποσκευών και αναχώρηση για τα σύνορα Ευζώνων. Συνεχίζουμε με στάσεις για καφέ και φαγητό μέσω Νις. Άφιξη στο Βελιγράδι, αργά το απόγευμα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. και εάν ο χρόνος το επιτρέπει, θα επισκεφτούμε το ιστορικό κέντρο της πόλης για μια πρώτη γνωριμία.

 

2ηημέρα:ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ– ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ (ΣΥΝΤΟΜΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ)–ΖΑΚΟΠΑΝΕ (690km)

Πρωινό πολύ νωρίς και αμέσως μετά θα αναχωρήσουμε για τη Βουδαπέστη. Άφιξη και θα αρχίσουμε μια σύντομη πανοραμική από το πούλμαν περιήγηση της πόλης, θα δούμε την μνημειώδη πλατεία των Ηρώων με το μνημείο της Χιλιετηρίδας όπου θα γνωρίσουμε την ιστορία της χώρας. Στη συνέχεια θα θαυμάσουμε τον Καθεδρικό ναό του Αγ. Στεφάνου, την λεωφόρο της Δημοκρατίας με την Όπερα και τα καλοδιατηρημένα κτίρια, το ογκώδες Μπαρόκ Κοινοβούλιο και τις γέφυρες που ενώνουν την Βούδα με την Πέστη. Αμέσως μετά θα περάσουμε στη Βούδα όπου θα θαυμάσουμε το Κάστρο, το άγαλμα της Ελευθερίας, την Εθνική Πινακοθήκη, τον πύργο των Ψαράδων και τον ιστορικό ναό του Αγ. Ματία (όπου στέφοντα οι Ούγγροι βασιλιάδες). Φαγητό εξ΄ιδίων. Στη  συνέχεια αναχώρηση για το Ζακοπάνε το πιο φημισμένο χειμερινό θέρετρο της Πολωνίας. Άφιξη το βράδυ, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα:ΖΑΚΟΠΑΝΕ - ΑΛΑΤΩΡΥΧΕΙΑ ΒΙΕΛΙΤΣΚΑ – ΚΡΑΚΟΒΙΑ (114 km)

Πρωινό και θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να θαυμάσουμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αλλά και την ιδιαίτερη ομορφιά του τοπίου στο Ζακοπάνε. Στη συνέχεια  αναχώρηση για τα Αλατωρυχεία Βιελίτσκα. Τα ηλικίας 700 χρόνων αλατωρυχεία είναι στη Βιέλιτσκα, 15 χλμ. Ν.Α της Κρακοβίας και αποτελούν μια εκπληκτική, υπόγεια εμπειρία και  από  το 1978 έχουν ενταχθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCOΤα αλατωρυχεία της αποτελούν μοναδικό κειμήλιο στην ιστορία των ορυχείων. Οι υπόγειες στοές στις οποίες βρίσκονται εκκλησίες σκαλιστές πάνω στο αλάτι, μικρές φωσφορίζουσες λίμνες και τα ξύλινα υποστυλώματα των στοών τα οποία είναι αληθινά καλλιτεχνήματα μαραγκών της παλιάς εποχής, προσδίδουν στο αλατωρυχείο μια γοητεία η οποία παρακινεί τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, εδώ και αιώνες να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό έργο τέχνης. Αμέσως μετά θα φτάσουμε στη Κρακοβία, την ομορφότερη πόλη της Πολωνίας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.  Δείπνο.  Με τη συνοδεία του αρχηγού μας, θα επισκεφτούμε το ιστορικό κέντρο της πόλης για μια πρώτη γνωριμία.

 

4η ημέρα: ΚΡΑΚΟΒΙΑ

Πρωινό και ξεκινάμε τη περιήγηση της Κρακοβίας. Είναι μια από τις λίγες πόλεις της Πολωνίας που δεν καταστράφηκαν από τους παγκόσμιους πολέμους και η άριστα διατηρημένη Πλατεία της Αγοράς και ο λόφος του Κάστρου την κάνουν τη πιο δελεαστική πόλη. Η Κρακοβία, παραμένει το αιώνιο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της χώρας και ουσιαστικά ταυτίζεται με την ίδια την ιστορία της Πολωνίας. Το πρώτο οχυρό κτίστηκε στον λόφο Βάβελ. Η πόλη απλώθηκε στην κοιλάδα του Βιστούλα και κτίστηκαν πανεπιστήμια και εκκλησίες, αντικατοπτρίζοντας τον πλούτο των μεσαιωνικών βασιλείων. Ο λόφος Βάβελ, η γοτθικού ρυθμού μητρόπολη, όπου γινόταν η στέψη και ο ενταφιασμός των Πολωνών Βασιλέων, ο πύργος του Δημαρχείου, η παλαιά υφασματαγορά Σουτσένιτσε, η μεγάλη πλατεία Ρύνεκ Γκλόβνυ, καθώς και η παλιά εβραϊκή συνοικία Κάζιμιρτζ που χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας "Η λίστα του Σίντλερ", είναι μερικά από τα αξιοθέατα της πόλης που δούμε κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας. Χρόνος ελεύθερος στην Παλιά πόλη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: ΚΡΑΚΟΒΙΑ - ΑΟΥΣΒΙΤΣ – ΤΣΕΣΤΟΧΟΒΑ (Μαύρη Παναγιά) - ΒΑΡΣΟΒΙΑ (390 km) 

Πρόγευμα στο χώρο του ξενοδοχείου και αναχώρηση για το Άουσβιτς. Άφιξη και θα επισκεφθούμε το μουσειακό χώρο Άουσβιτς / Μπιρκενάου, ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από 2 εκ. άτομα 28 διαφορετικών εθνοτήτων. Επίσκεψη του χώρου με τις γλαφυρές αναπαραστάσεις και περιγραφές της ναζιστικής θηριωδίας  κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Συνεχίζουμε για τον τόπο όπου χτυπάει η καρδιά της Καθολικής Πολωνίας. Πρόκειται για μία πολύ παλαιά Βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, η οποία λόγω της παλαιότητας της έχει μαύρο χρώμα. Στη συνέχεια αναχώρηση για την πρωτεύουσα της Πολωνίας τη Βαρσοβία. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Προτείνουμε το βράδυ περίπατο για μία πρώτη γνωριμία με την πόλη.

 

6η ημέρα: ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Πρωινό και ξεκινάμε την ξενάγησή μας με επίσκεψη στην παλιά πόλη που αναστηλώθηκε μετά την ολοσχερή καταστροφή της και σήμερα προστατεύεται από την UNESCO. Θα διασχίσουμε την πανέμορφη λεωφόρο Nowy Swiat, όπου θα δούμε το φημισμένο Πανεπιστήμιο, το Προεδρικό μέγαρο, το μνημείο του Άνταμ Μισκίεβιτς και θα καταλήξουμε στην καρδιά της παλιάς πόλης, όπου θα δούμε το μνημείο του Σιγισμόνδου, το Παλάτι, την κεντρική πλατεία με το έμβλημα της πόλης, την Εκκλησία του Σταυρού και τα τείχη που περικλείουν την πόλη. Χρόνος ελεύθερος στην Παλιά πόλη. Το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο. Το βράδυ δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου μας. Διανυκτέρευση.

 

7η μέρα: Βαρσοβία – ΠΤΗΣΗ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - κοζανη 

Πρωινό και αναχώρηση για το αεροδρόμιο. Επιβίβαση στο αεροσκάφος και πτήση για Θεσσαλονίκη. Άφιξη, επιβίβαση στο λεωφορείο μας για να μας μεταφέρει στην Κοζάνη  γεμάτοι αναμνήσεις. ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ …..